کاهش ملموس سن سکته مغزی در کشور

به گزارش بلاگ پو، مشاور معاون درمان وزارت بهداشت با اشاره به سه اقدام جدید وزارت بهداشت در حوزه درمان سکته های حاد مغزی، تاکید نمود: مهم ترین چالش ما در این زمینه آگاهی مردم از علائم سکته مغزی و مراجعه سریع آنها به مراکز درمانی به ویژه به وسیله اورژانس است.

کاهش ملموس سن سکته مغزی در کشور

به گزارش گروه رسانه های خبرنگاران، جمشید کرمانچی در گفت وگو با ایسنا،با اشاره به مبحث سکته مغزی در کشور، گفت: سکته مغزی به عنوان یکی از شایع ترین بیماری های کشور محسوب می گردد؛ به طوری که سالانه 100 هزار مورد سکته مغزی در کشور داریم. نکته مهم دیگر این است که سکته مغزی همچنان به عنوان علت مهم و اصلی معلولیت ها و ناتوانی ها در کشور شناخته می گردد .

4ساعتِ طلایی برای درمان مبتلایانِ سکته مغزی

وی با بیان اینکه با توجه به شیوع سکته های مغزی در کشور، لازم بود که وزارت بهداشت برنامه ای ملی در این حوزه داشته باشد، اضافه نمود: بر همین اساس از سال 1395 برنامه ملی درمان سکته های حاد مغزی آغاز شد. در این برنامه چند عنصر اصلی وجود دارد؛ ابتدا ما یک هماهنگی برای درمان این بیماران بین بیمارستان و اورژانس ایجاد کردیم و مهم این بود که ما بتوانیم به موقع به بیماران رسیدگی کنیم. زیرا اگر در کمتر از چهار ساعت بتوانیم بیمار سکته مغزی از نوع بدون خونریزی دهنده را به بیمارستان برسانیم، حتما می توانیم اقدامات خیلی خوبی برایش انجام دهیم. باید توجه کرد که سکته مغزی دو نوع انسدادی و خونریزی دهنده دارد. حال اگر در نوع انسدادی سکته مغزی بیمار را در کمتر از چهار ساعت به بیمارستان برسانیم، می توان بیمار را نجات داد .

اصلی ترین علائم سکته مغزی

کرمانچی با اشاره به علائم اصلی سکته مغزی، ادامه داد: این علائم عبارتند از نامتقارن شدن صورت، ضعف یک طرفه در دست یا پا، اشکال در تکلم فرد و ... افراد با مشاهده این علائم باید در کمتر از چهار ساعت بیمار را به مرکز درمانی برسانند. تاکید می کنم که بهترین جهت رساندن بیمار به بیمارستان نیز به وسیله اورژانس است. زیرا اورژانس می داند که کدام بیمارستان ها خدمات درمانی سکته مغزی را ارائه می نمایند. حال زمانیکه فرد به بیمارستان رسید، با تشخیص نوع سکته، درمان را برایش آغاز می نمایند .

درمان سکته های حاد مغزی در 110 بیمارستان و 83 شهر

وی با بیان اینکه وزارت بهداشت برنامه درمان سکته های حاد مغزی یا 724 را با 40 بیمارستان آغاز کرد، گفت: امروز بیش از 110 بیمارستان در کشور در حال ارائه این خدمت هستند و توانستیم این خدمت را به شهرهای بیشتری ببریم؛ به طوری که پیش از این در 30 شهر کشور این خدمت را ارائه می کرد، اما در سال اخیر در 83 شهر خدمات مربوط به درمان سکته مغزی را ارائه می دهیم. به عنوان مثال در شهرهای دور دست استان اصفهان، زابل و... این خدمت ارائه می گردد. از آنجایی که این درمان تکنولوژی پیچیده ای احتیاج ندارد و با حضور یک متخصص مغز و اعصاب و یک دستگاه سی تی اسکن انجام می گردد، برنامه ما این است که به تدریج در کلیه بیمارستان های کشور که این دو شرط را دارند، این درمان را انجام دهیم .

مشاور معاون درمان وزارت بهداشت با بیان اینکه در مجموع حدود 300 بیمارستان در کشور به صورت بالقوه می توانند خدمت درمان سکته مغزی را ارائه دهند، اظهار کرد: در حال حاضر به یک سوم این تعداد رسیده ایم و به تدریج کار را پیش می بریم .

تخت ویژه سکته مغزی به بیمارستان ها می آید

کرمانچی تاکید نمود: در عین حال نکته مهم این است که در حوزه درمان علاوه بر گسترش برنامه، کیفیت درمان را هم ارتقاء داده ایم. به طوری که پیش از این در کشور تنها تخت سی سی یو برای بیماران قلبی داشتیم، اما تخت خاصی برای بیماران سکته مغزی نداشتیم. کاری که طی یکسال اخیر انجام شد، این بود که تخت مراقبت از بیماران سکته مغزی یا SCU ، تعریف و در بخش ها ایجاد شد. خاصیت این تخت ها این است که بیماری که با علائم سکته مغزی و در زمان مشخص شده مراجعه می نماید، بلافاصله بعد از درمان در این بخش بستری می گردد و به بیمار به صورت ویژه تر رسیدگی می گردد. بر این اساس به نوعی مراقبتی همه جانبه از بیمار به عمل می آید .

پوشش بیمه ای SCU

وی با بیان اینکه توانستیم مجوز ایجاد این تخت ها را دریافت نموده و این خدمات را تحت پوشش بیمه بریم، گفت: به بیمارستان ها اعلام نموده ایم که می توانند این تخت ها را ایجاد نمایند. شورای عالی بیمه هم مصوب کرد که تخت های ویژه سکته های مغزی نیز تحت پوشش بیمه قرار گیرند. حال خاصیت ایجاد این تخت ها برای کشور این است که اولا پیش از این اگر کسی سکته می کرد، تخت آی سی یو را اشغال می کرد که هم تعداد آن محدود است و هم برای تصادفات و ... مورد استفاده قرار می گیرد و در عین حال هزینه بالاتری را دارد، اما تخت SCU با هزینه کمتر و طول مدت اقامت کمتر مراقبت های لازم را به بیماران سکته مغزی ارائه می نماید. به عنوان مثال اگر بیمار سکته مغزی باید دو ماه یا 20 روز در آی سی یو می ماند، اما در حال حاضر با مراقبت های ویژه سکته های مغزی بیمار نهایتا سه روز یا 72 ساعت در بیمارستان می ماند. بنابراین بیمار سریع تر مشخص تکلیف و ترخیص شده و هزینه های بیمارستان و بیمه ها هم کاهش می یابد. در عین حال هم بیمار مراقبت خاص و ویژه سکته حاد مغزی را دریافت می نماید .

مزیت سما برای درمان سکته های مغزی

کرمانچی با اشاره به کد ویژه بیماران سکته مغزی، اظهار کرد: با هماهنگی اورژانس کد 724 مشخص شد و به بیمارستان هایی که این خدمت را ارائه می نمایند نیز بیمارستان های 724 می گوییم که به معنی ارائه خدمت در هفت روز هفته و 24 ساعت شبانه روز است که مخفف آن هم کد سما است. در قالب این برنامه اوراژانس بعد از رسیدن بر بالین بیمار به بیمارستان 724 کد سما را اعلام می نماید و بیمارستان مقدمات درمان بیمار را تا رسیدن او فراهم می نماید .

وی با اشاره به اقدام دیگر وزارت بهداشت در زمینه درمان سکته های حاد مغزی، گفت : در بعضی از بیمارستان ها توانستیم اقدامی انجام دهیم که اگر بیمار با کد سما وارد بیمارستان شد، مستقیم به بخش تصویربرداری رود و دیگر در اورژانس معطل نگردد. بنابراین اگر در داخل آمبولانس علائم سکته مغزی را تشخیص دادند، بیمار با رسیدن به بیمارستان مستقیما وارد سی تی اسکن می شوند. بیمارستان هایی که این امکان برایشان فراهم بوده، این کار را آغاز کردند و باید به تدریج ببینیم چند تا از بیمارستان هایمان از نظر دسترسی و هماهنگی های داخل بیمارستان این امکان را دارند.

بیماران برای درمان سکته های مغزی چقدر هزینه می نمایند؟

کرمانچی همچنین گفت: در عین حال اقدام دیگر وزارت بهداشت در حوزه سکته های حاد مغزی این است که تمام خدمات درمان سکته های مغزی هم تحت پوشش بیمه است و تحت پوشش بسته کاهش فرانشیز طرح تحول سلامت قرار گرفته است. بنابراین بیمار در این درمان هزینه بسیار کمی را می پردازد؛ به طوری که با وجود اینکه از یک داروی خارجیِ گران قیمت استفاده می نمایند، اما با وجود این پوشش ها پرداختی بیمار به حداقل می رسد. فرانشیز بیمار در این درمان 10 درصد است .

دستورالعمل توانبخشی برای بیماران سکته مغزی ابلاغ شد

وی ادامه داد: باید توجه کرد که در حوزه درمان سکته های مغزی نباید فقط به درمان دارویی اکتفا کرد، بلکه بعضی افراد بعد از سکته یکسری عوارض جسمی-حرکتی دارند که در این زمینه وزارت بهداشت بسته توانبخشی سکته حاد مغزی با یاری همکاران مان در حوزه های گفتاردرمانی، کار درمانی، فیزیوتراپی و... تعریف نموده است تا فرد بعد از درمان سکته بتواند به شغل و زندگی عادی اش بازگردد. بنابراین بسته خدمتی آن را آماده و به دانشگاه های علوم پزشکی ارسال نموده ایم. حال در دانشگاه هایی که امکان ارائه خدمات توانبخشی وجود دارد، خودشان این خدمات را ارائه می نمایند و در دانشگاه هایی که سیستم توانبخشی ندارند، از بخش خصوصی خرید خدمت می نمایند. برای این خدمت یاری دولتی در نظر نگرفته ایم، اما از گذشته یکسری از جلسات فیزیوتراپی برای این بیماران تحت پوشش بیمه است و هزینه بیماران بسیار اندک است. مهم این بود که برای این خدمت دستورالعمل وجود داشته باشد که تدوین و در کشور ابلاغ شد. در حال حاضر یکی از خدماتی که باید بیماران سکته مغزی دریافت نمایند، خدمات توانبخشی است. بر این اساس بیمار سکته مغزی می تواند با این درمان ها کاملا بهبود یابد .

کاهش سن سکته مغزی

مردم توجه نمایند

مشاور معاون درمان وزارت بهداشت همچنین گفت: در عین حال باید توجه کنیم با توسعه این طرح، چالش اصلی مان در کشور، آگاهی مردم و مراجعه به موقع در این حوزه است. در وهله اول مردم نباید فکر نمایند که سکته مغزی فقط در سنین بالای 50 یا 60 سال اتفاق می افتد. در حال حاضر سکته های مغزی در سنین 40 سال داریم و بعضا مواردی از سکته مغزی در سنین زیر 40 سال هم دیده شده است. گاهی اوقات مردم انتظار دارند که یک فرد پیر و از کار افتاده ای سکته مغزی کند؛ در حالیکه یک فردی که شاغل است یا در خیابان راه می رود هم ممکن است سکته مغزی کند. بنابراین حواس مردم باید به این موضوع باشد و اشتباه ننمایند و فکر ننمایند که سکته حاد مغزی فقط مختص افراد پیر است .

کرمانچی تاکید نمود : البته این روندی است که در جهان رخ داده و سن سکته مغزی کاهش یافته است، اما در ایران به شکل ملموسی پایین آمده که دلیل آن هم سبک زندگی اعم از تغذیه ناسالم، مصرف چربی و نمک، فست فود و تحرک بدنی ناکافی است که منجر به افزایش ریسک سکته های مغزی شده است. در عین حال مردم زمانیکه علائم سکته مغزی را دیدند، فکر ننمایند که یک عارضه محدود و زودگذر است و با خود بگویند یک ساعت یا یک روز صبر کنیم تا بهتر شویم، بلکه باید سریعا به اورژانس مراجعه نمایند تا در آنجا مطمئن شوند.

برگزاری کمپین اطلاع رسانی سکته مغزی در هفته پایانی آبان

وی اضافه نمود: سال جاری انجمن سکته مغزی ایران پیشنهاد نموده است که هفته پایانی آبان ماه را یک کمپین اطلاع رسانی در حوزوه سکته مغزی برگزار نمایند که در حال آماده سازی پکیجی در این باره هستند تا در تمام شهرها بتوانند یک هفته درباره سکته مغزی و علائم آن تبلیغ نمایند .

کرمانچی با بیان اینکه تا کنون نزدیک به 20 هزار مورد از انواع سکته مغزی را طی اجرای برنامه درمان سکته های حاد مغزی آنالیز نموده ایم، گفت: از این تعداد، 7000 مورد در کشور تزریق دارو داشته ایم. در عین حال همانطور که پیش از این گفتم اگر دو عنصر متخصص مغز و اعصاب و سی تی اسکن در بیمارستانی باشد، باید این خدمت در آنجا انجام گردد. یکی از مطالبات اصلی معاونت درمان وزارت بهداشت از دانشگاه های علوم پزشکی این است که این خدمت را در شهرهای تحت پوشش خود ارائه دهند .

بازگشت به صفحه رسانهها

bestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا

georgiaro.ir: گرجستان: سفری به کشور زیبایی ها

منبع: خبرگزاری تسنیم
انتشار: 3 آبان 1400 بروزرسانی: 3 آبان 1400 گردآورنده: blogpo.ir شناسه مطلب: 15629

به "کاهش ملموس سن سکته مغزی در کشور" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "کاهش ملموس سن سکته مغزی در کشور"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید